niedziela, 8 maja 2016

Skubaniec

Pierwszy raz zrobiłam skubańca. Ten przepis jest w moim domu odkąd sięgnę pamięcią. Skubańca robi się szybko i można do niego wykorzystać różne owoce. Musicie spróbować!

1,5 szklanki cukru
3/4 kg mąki
8 dużych jajek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
margaryna do pieczenia
3 łyżki smalcu
1 kg wiśni (dobrze odsączonych)

Białka oddzielić od żółtek.
Z mąki, jajek, proszku do pieczenia, margaryny, smalcu, żółtek i ośmiu łyżek cukru zagniatamy ciasto, następnie dzielimy je na trzy części i do jednej dodajemy kakao. Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Na blachę kruszymy ciasto: najpierw jasne, potem ciemne, dodajemy owoce, na nie białka a na koniec kruszymy jasne ciasto. Pieczemy 55 minut w temperaturze 180 stopni.



1 komentarz:

Zostaw komentarz - chcę wiedzieć, że ktoś to czyta:)